Adam i Thomas, Aharon Appelfeld



Editorial: Cruïlla
Any:  2016
Gènere: Narrativa infantil
Enquadernació: Rústica
Pàgines: 128
Llengua: Català



T’imagines que haguessis de sobreviure sol al bosc? Com t’ho faries? On passaries la nit? Què menjaries?
Aquest relat, basat en fets reals viscuts per l’autor durant la Segona Guerra Mundial, ens explica les aventures i les peripècies de l’Adam i en Thomas, dos nens jueus que es veuen obligats a amagar-se al bosc. Allà, no només han d’esmolar constantment l’enginy per poder sobreviure i enfrontar-se als perills que els envolten, sinó que també tenen temps per contemplar tot allò que els ofereix la natura i aprofundir l’amistat que els uneix.


Un dia vaig anar a la meva llibreria de referència sense saber ben bé què buscava, només sabia que volia endur-me algun llibre juvenil o infantil, un dels que costa més que arribi a les mans del lector perquè no ha tingut a gran campanya publicitària, o no ha estat escrit per un dels autors de moda del moment, així doncs, em vaig deixar guiar per la llibretera que va començar a treure’m llibres i més llibres. Després de més d’una hora parlant de literatura, joves, nens, i la dificultat que tots aquests llegeixin llibres, i encara més complicació a l’hora de què llegeixin llibres de qualitat, vaig haver de decidir-me quin seria el llibre que vindria amb mi a casa. Però va ser impossible quedar-me’n només un, així que me’n vaig endur tres, entre els quals hi havia la història de l’Adam i en Thomas.

Sempre m’han estirat els llibres centrats en la Segona Guerra Mundial, i fins a aquest moment, encara no n’havia llegit cap d’infantil que en parlés de manera tan clara, i plantegés una molt bona reflexió al voltant d’aquest tema.

Amb un vocabulari molt senzill, frases curtes i capítols breus, Aharon Appelfeld construeix una narració de fàcil lectura plena de grans interrogants i grans reflexions. L’autor atorga als seus protagonistes una actitud molt adulta que es veu reflectida en els seus diàlegs, la majoria centrats en temes com la religió, la injustícia, la tolerància, la generositat, la família i l’amistat. A més, contraposa dues actituds ben diferenciades: l’Adam és un nen que ha crescut en un entorn creient, en el qual Déu és qui els ajuda a sobreviure i a tirar endavant; en canvi, en Thomas s’ha criat en un entorn dedicat a l’estudi i la ciència. Fe i agnosticisme es contraposen en cada una de les pàgines de la novel·la.
Adam i Thomas és una història d’amistat, supervivència, tolerància, tenacitat i reflexió que despertarà en el lector, tingui l’edat que tingui, grans preguntes i gran reflexions entorn la supervivència humana enmig d’un entorn hostil en què un es converteix en la presa d’un depredador despietat.


Tu coneixes bé el bosc i tot el que hi ha, oi?

PUNTUACIÓ

4/5

Comentarios

Entradas populares